flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судова система майбутнього: перспективи, інновації та виклики

03 жовтня 2017, 15:14

Такою була тема VI Судового форуму асоціації правників України (АПУ), який проходив 28-29 вересня у місті Києві.

Голова Рівненського апеляційного господарського суду Олег МЕЛЬНИК та суддя-спікер Юлія МАМЧЕНКО взяли участь у цьому, одному із наймасштабніших та найвпливовіших заходів року на юридичному ринку країни. 

Судовий форум асоціації правників вже традиційно став майданчиком для фахових обговорень та обміну думками юристів – суддів,  прокурорів, адвокатів, представників органів влади, науковців, вітчизняних і міжнародних експертів.

У заході взяли участь заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій ФІЛАТОВ, Голова Вищої ради правосуддя Ігор БЕНЕДИСЮК, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій КОЗЬЯКОВ, голова комітету АПУ з процесуального права, керуючий партнер LCF Анна ОГРЕНЧУК, Голова департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Генерального директорату з прав людини і верховенства права Ради Європи Ханне ЮНКЕР, ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК, керівник групи експертів Проекту ЄС “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні” Довідас ВІТКАУСКАС, члени Вищої ради правосуддя, судді вищих спеціалізованих судів, судді апеляційних і місцевих господарських судів, провідні юристи та науковці

Відкрив форум президент АПУ, керуючий партнер ЮФ «Василь Кісіль і Партнери» Андрій СТЕЛЬМАЩУК , зазначив, в що за шість років проведення Судовий форум став знаковою подією для представників різних юридичних професій. Цьогоріч форум цікавий актуальністю обговорюваних проблем, новими форматами виступів, сучасними презентаціями від визнаних експертів з України та з-за кордону.

Також вітальними з промовами виступили член Ради з питань судової реформи при Президентові України, голова Комітету АПУ з процесуального права, керуючий партнер LCF Анна ОГРЕНЧУК, ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК.

Учасником панельної дискусії “Роль Верховного Суду у побудові нової судової системи” став Голова ВГСУ, член Ради з питань судової реформи при Президентові України, член Конституційної комісії, заслужений юрист України Богдан ЛЬВОВ. У своєму виступі він закцентував увагу на існуючих проблемах діяльності найвищого судового органу та можливих шляхах їх усунення новим складом Верховного Суду. На його переконання, всі існуючі вищі спеціалізовані суди та Верховний суд України мали стати єдиним флагманом судової системи і створювати єдину судову практику, на яку мали б орієнтуватися всі інші. І як тільки почали з'являтися різні рішення з аналогічних спорів - це стало початком кінця судової системи в тому розумінні, в якому вона має бути. Голова ВГСУ висловив сподівання, що новий Верховний Суд від початку буде зорієнтований на неможливість припуститися цієї ж помилки і йому вдасться змінити уявлення про судову систему. На його думку, багато в чому це залежить від майбутнього очільника Верховного Суду, який має з чотирьох касаційних судів і Великої Палати створити єдину установу, яка стане дійсно головним судовим органом всієї судової системи України.

  

На форумі правники проаналізували основні досягнення судової реформи, анонсували подальші дії, обговорили практичні питання добору кандидатів на посади суддів місцевих судів та роль Вищої ради правосуддя у формуванні та очищенні суддівського корпусу, підбили підсумки конкурсу до Верховного Суду. Учасниками дискусії виступили заступник Глави Адміністрації Президента України Олексій ФІЛАТОВ, Голова департаменту з питань правосуддя та правового співробітництва Ради Європи Ханне ЮНКЕР, Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков, ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК.

У рамках сесії «Очікувані нові процесуальні інститути: змагальність VS істина», модератором якої була суддя Вищого спеціалізованого суду України, член Вищої ради правосуддя Алла ЛЕСЬКО, відповідні доповіді представили керівник групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Довідас ВІТКАУСКАС, партнер VB PARTNERS Володимир ВАЩЕНКО, суддя, секретар Пленуму Вищого господарського суду України Лариса РОГАЧ та інші.

Зокрема, Лариса РОГАЧ зосередила свою увагу на окремих новелах проекту Господарського процесуального кодексу України, оскільки, саме господарське судочинство зазнало найбільш істотних змін. Зокрема, суддя ВГСУ зупинилася на питаннях щодо участі свідків у господарському процесі, а також спрощених процедур вирішення спорів.

З доповіддю на тему «Юридична освіта XXI століття: як підготувати конкурентоспроможного юриста?» виступив д.ю.н., професор кримінального права, декан юридичного факультету Гельсінського університету (Фінляндія) Кіммо НУОТІО, який на на прикладі своєї країни розповів про нові тенденції у формуванні професійного та відповідаючого сучасним вимогам правника. Зокрема, зазначив, що освітні програми для майбутніх юристів орієнтуються на аналітичний елемент, заохочуються активність, технологічність та інноваційні підходи.

В обговоренні взяли участь керуючий партнер Trusted Advisors Іван  МІЩЕНКО, д.ю.н, професор кафедри господарського права Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Вікторія РЄЗНІКОВА, директор Школи права Українського Католицького Університету Іван ГОРОДИСЬКИЙ, прокурор Генеральної прокуратури України Михайло ПОДОЛЯК та інші.

Разом з тим, відбулося обговорення статусу резонансних судових справ за участі України, особливостей господарських, цивільних, адміністративних спорів в умовах нового судового процесу та деяких аспектів функціонування нового Антикорупційного суду. Під час дискусії «Роль Верховного Суду у побудові нової судової системи» увагу правників було зосереджено на питаннях ролі Верховного Суду у п ідвищенні інвестиційного клімату держави, його цілях та завданнях, взаємодії національних судів та міжнародного комерційного арбітражу / іноземних судів.

Спеціальну доповідь представив член управління з досліджень та аналізу Верховного суду Республіки Польща, доцент факультету права та адміністрування Варшавського університету (Республіка Польща) Матеуш ПІЛІХ. Він розповів про досвід Польщі в проведенні судової реформи, поділився позитивним і негативними чинниками реформування судових інститутів.

 

Прес-служба суду