flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інфографіка "Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні"

31 жовтня 2017, 16:15

Право на публічні слухання є важливим компонентом права на справедливий суд. Це право засноване на концепції відкритого і прозорого правосуддя, яка служить важливою гарантією інтересів окремих осіб і суспільства в цілому. Проведення публічних слухань допомагає забезпечити прозорість і сумлінність судового процесу та запобігти потенційним зловживання в ході судового процесу.

Саме задля забезпечення права на публічні слухання українське законодавство передбачає як зйомки, так і трансляції судових засідань.

Завдяки співпраці громадських організацій, адвокатів, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, прес-служби органів суддівського самоврядування у 2015 році було розроблено та поширено важливий механізм:  трансляції судових засідань технічними засобами судів до мережі Інтернет.

Громадська організація «Вектор прав людини», проект «Суд людською мовою» працює задля захисту права на справедливий суд, у рамках забезпечення  права на публічні слухання і принципу гласності судових процесів активно співпрацює з Радою суддів України та прес-центром судової влади України.   

Експерти ГО "Вектор прав людини" проекту "Суд людською мовою" розробили інфографіку "Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні" за результатами аналізу Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 02.06.2016 р. №1402-VIIІ, процесуальних кодексів, листа Державної судової адміністрації України №15-1924/16 від 14.03.2016 року та звернулися до Дніпропетровського апеляційного господарського суду з метою поширення даної інформації серед судів, учасників судових процесів, потенційних учасників судових процесів, вільних слухачів та медіа. 

Публікація здійснюється за підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID)  в рамках Програми "Нове правосуддя". Погляди авторів, наведені у інфографіці, не обов’язково відображають погляди Агентства США з міжнародного розвитку або Уряду Сполучених Штатів Америки.

 Інфографіка "Трансляції та коментування відкритих судових засідань в Україні" розміщена на сайті суду у розділі "Громадянам" - "Умови здійснення он-лайн трансляції судового засідання" та доступна за посиланням .

 

Прес-служба суду