flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Методична допомога в застосуванні законодавства місцевим судам апеляційного округу

07 листопада 2017, 17:47

Реалізовуючи законодавчу вимогу  щодо надання методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам, судді Рівненського апеляційного господарського суду здійснюють робочі поїздки до  судів першої інстанції апеляційного округу.

Так, 20 жовтня 2017 року судді Андрій ВАСИЛИШИН, Олена КРЕЙБУХ та Михайло ЮРЧУК відвідали Господарський суд Вінницької області. 

Під час зустрічі були обговорені проблемні питання, завчасно висвітлені суддями Господарського суду Вінницької області, та надана консультаційно-методологічна допомога щодо їх вирішення.

 

3 листопада 2017 року суддя Михайло ПЕТУХОВ та секретар другої судової палати Тетяна ФІЛІПОВА з робочим візитом завітали до Господарському суду Житомирської області. Вони ознайомили присутніх із статистичними даними Рівненського апеляційного господарського суду щодо кількості апеляційних скарг, які надійшли до суду апеляційної інстанції та були розглянуті, кількості змінених та скасованих судових актів, прийнятих суддями господарського суду; вказали на допущені порушення та недоліки, які допускають судді при розгляді справ, прийнятті та оформленні рішень; навели приклади скасованих судових рішень; звернули увагу суддів на важливість чіткої оцінки доказів та повноти дослідження матеріалів справи; відповіли на поставлені суддями питання застосування законодавства; обговорили із суддями спірні та проблемні питання застосування норм матеріального і процесуального права.

Разом з тим, судді обговорили проблемні  питання, що виникають у них в судовій практиці. Зокрема, Тетяна Леонідівна висвітлила питання щодо встановлення судом (на стадії прийняття позовних заяв) правових підстав для представництва прокурором інтересів держави в особі органу, до компетенції якого віднесено відповідні повноваження, оскільки прокурором не наводяться обґрунтування та не надаються докази нездійснення або неналежного здійснення зазначеним органом покладених на нього державою функцій.

У свою чергу, суддя  Михайло ПЕТУХОВ детально  зупинився на  проблемному питанні щодо застосування п. 5 Розділу XIII Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про виконавче провадження".  Крім того, Михайло Георгійович звернув увагу  суддів на необхідність більше контактувати із засобами масової інформації для висвітлення судових справ, що мають суспільний інтерес.

За результатами обговорення даних проблемних питань вирішено в подальшому  при розгляді спорів дотримуватися єдиної судової практики.

      

Найближчим часом з метою надання методичної допомоги заплановані робочі візити суддів Рівненського апеляційного господарського суду до господарських судів Волинської, Рівненської та Хмельницької областей.

Прес-служба суду