flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду та судді РАГС взяли участь у тренінгу в межах підготовки у НШСУ

09 листопада 2017, 11:02

Голова Рівненського апеляційного господарського суду Олег МЕЛЬНИК та судді Василь ГРЯЗНОВ, Оксана ДЕМИДЮК, Ірина ПАВЛЮК, Костянтин ОГОРОДНІК, Інна РОЗІЗНАНА в межах підготовки суддів апеляційних господарських судів взяли участь у тренінгу на тему: “Антикорупційне законодавство та практика його застосування”, який був проведений Національною школою суддів України 8 листопада 2017 року в місті Києві.

Вітальними словами тренінг розпочав модератор – головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, доктор юридичних наук, заслужений юрист України Василь АНДРІЙЦЬО.

 

У ході експрес-опитування з демонстрацією відео Василь АНДРІЙЦЬО з’ясував актуальність питань, які висвітлюються у відеоролику, та визначив, які проблеми щодо застосування антикорупційного законодавства виникають у судах. Викладач – науковий консультант відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр ТЕРЛЕЦЬКИЙ представив інформаційно-аналітичний матеріал, який містив статистичну інформацію, а саме: стан, динаміку, визначення тенденцій щодо антикорупційного законодавства. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія АХТИРСЬКА під час презентації висвітлила тему щодо механізмів запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов’язаним із корупцією, та детально зупинилась на окремих аспектах запобігання корупції. Наступну тему тренінгу було присвячено розгляду запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Василь АНДРІЙЦЬО та викладач (тренер) – суддя Черкаського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Лариса ТРОФІМОВА запропонували суддям у формі “мозкового штурму” з’ясувати, у який спосіб можна самостійно врегулювати конфлікт інтересів. Викладач зосередила увагу на нормативному регулюванні питань конфлікту інтересів. Наступний виступ Лариси ТРОФІМОВОЇ стосовно механізмів дотримання законодавства щодо конфлікту інтересів містив інформацію про способи добровільного розкриття інформації з метою запобігання конфлікту інтересів та встановлення контролю за дотриманням законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів. Викладач детально зупинилась на розгляді роботи органу, уповноваженого контролювати дотримання законодавства та приймати рішення щодо конфлікту інтересів, та у ході обговорення із суддями питання щодо призначення дисциплінарної та адміністративної відповідальності за порушення законодавства про конфлікт інтересів опрацювала низку практичних завдань. Василь АНДРІЙЦЬО під час рольової гри визначив із суддями види відповідальності (дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну та кримінальну).

  

Інтерактивне навчання суддів було проведено з використанням різних форм: міні-лекцій, практичних завдань – різноманітних групових та індивідуальних, рольових ігор, а також переглядом навчальних відеороликів.

За матеріалами НШСУ.

 

Прес-служба суду