flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Краще один раз побачити, ніж сто раз почути - “день відкритих дверей” у Рівненському апеляційному господарському суді

23 березня 2015, 10:49
20 березня 2015 року у Рівненському апеляційному господарському суді відбувся «день відкритих дверей» для студентів факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука.
Захід відкрили Голова Рівненського апеляційного господарського суду Г.І. Савченко та керівник апарату суду Т.І. Опанасюк.
У вступному слові Голова суду  Савченко Г.І. окреслив головні пріоритети у роботі системи господарських судів. 
Поряд з цим, оскільки у світлі судової реформи особлива увага суспільства прикута до діяльності судової системи,  звернув увагу студентів журналістів на необхідність дотримання стандартів журналістики та професійної етики при висвітленні  процесів, які відбуваються у суді.  У свою чергу, підкреслив Голова суду Савченко Г.І., Рівненський  апеляційний господарський суд завжди відкритий для діалогу з представниками ЗМІ та громадськістю і готовий надати об'єктивну та всебічну інформацію, а також відповісти на запитання, що стосуються діяльності суду.
В ході своєї промови зазначив, що 28.03.2015 року набирає чинності Закон України «Про забезпечення права на справедливий суд» від 12 лютого 2015 року № 192-VIII, який передбачає, що інформація, що стосується суду, який розглядає справу, повинна бути відкритою, а право бути присутнім на відкритому судовому засіданні не може бути обмежене.
Голова суду Савченко Г.І. надав відповіді на питання, які цікавили студентів, зокрема питання, пов’язані з проходженням суддями перевірки в рамках Закону України «Про очищення влади».
 На завершення виступу Голова суду Савченко Г.І. наголосив на важливій ролі дотримання  стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян до судової системи. 
На продовження заходу в рамках «дня відкритих дверей»  керівник апарату суду Опанасюк Т.І.  запропонувала студентам пізнавальну та насичену оглядову екскурсію, під час якої вони мали змогу ознайомитися з приміщенням суду, зокрема, продемонструвала студентам робочі кабінети працівників апарату суду, суддів, серверну, тощо.
Проводячи оглядову екскурсію, керівник апарату зазначила, що у Рівненському апеляційному  господарському суді створено  необхідні умови, що забезпечують належну якість зображення та звуку під час проведення судового засідання в режимі відеоконференції.   І переходячи до практичної площини даної тематики,  студенти разом з керівником апарату Опанасюк Т.І.  відвідали залу судового засідання, обладнаного стаціонарним комплектом відеоконференцзв'язку. Керівник апарату підкреслила важливість використання систем відеоконференцзв'язку, оскільки забезпечує доступ до участі у судовому засіданні тих учасників, які не мають можливості прибути на слухання справи до приміщення відповідного суду.
Продовжуючи програму заходу, керівник апарату суду Опанасюк Т.І. розповіла про важливі новели в рамках проведення судової реформи, роль апарату суду в реалізації основних завдань, покладених на суд  (від матеріально-технічного забезпечення до якісного добору професійними кадрами тощо),  про технологічні процеси організації і забезпечення  судових засідань, зосередила увагу студентів на порядку автоматичного розподілу справ та зупинилася на практичних аспектах реалізації права на звернення до апеляційного господарського суду, етапах проходження процесуальних доркументів. В процесі бесіди приділила увагу питанням  функціонування відділу канцелярії та документального забезпечення, відділу узагальнення судової практики, статистики та інформатизації  та інших підрозділів суду.
В ході проведення заходу студентам надано можливість свої питання задавати як усно так і письмово, що сприяло  налагодженню конструктивного діалогу  та встановленню зворотнього зв’язку між учасниками заходу.

Наприкінці зустрічі студенти висловили керівництву суду подяку за теплу зустріч та цікаву розповідь про діяльність  суду.