flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся семінар для юрисконсультів територіальних органів центральних органів виконавчої влади, місцевої державної адміністрації, державних підприємств, установ та організацій, державних господарських об'єднань Рівненської області.

14 вересня 2015, 10:02

9 вересня 2015 року в Головному територіальному управлінні юстиції у Рівненській області, за участю начальника Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Смачило Іванни Василівни  відбувся семінар для юрисконсультів територіальних органів центральних органів виконавчої влади, місцевої державної адміністрації, державних підприємств, установ та організацій, державних господарських об'єднань Рівненської області.

Від Рівненського апеляційного господарського суду в семінарі взяв участь виконуючий обов'язки голови Рівненського апеляційного господарського суду Мельник Олег Володимирович.

Відкрили семінар з висвітлення теми: «Законодавчі зміни в частині сплати судового збору у господарському судочинстві».

Мельник О.В. звернув увагу на те, що Закон України «Про судовий збір», який вступив у силу з 1 – го вересня 2015 року, істотно змінив та переорієнтував попередній порядок нарахування судового збору.  Зокрема, доповідач довів до відома слухачів змінені ставки судового збору та  формули його нарахування. Крім того, звернув увагу на обов’язок суду щодо перевірки зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України;

Виступаючи, Олег Володимирович висвітив питання щодо обмеження кола осіб, які звільнені від сплати судового збору, детально роз'яснив порядок сплати судового збору резидентами та нерезидентами, порядок повернення судового збору у випадку його переплати; підстави звільнення державних органів, органів прокуратури від сплати судового збору, у зв’язку з фінансуванням їх з державного бюджету;

Приділив увагу доповідач також питанням вимог норм Господарського процесуального кодексу України в частині регулювання порядку сплати, розстрочення, відстрочення та звільнення від сплати судового збору.

До уваги слухачів було представлено та проаналізовано лист Вищого господарського суду України від 26.08.2015р. з обговорюваного питання із додатковими поясненнями по суті листа.

Під час семінару обговорено питання впровадження новітніх технологій в роботу судової системи України вцілому та Рівненського апеляційного господарського суду, зокрема.

Доповідач повідомив присутніх про те, що Рівненський апеляційний господарський суд є модельним судом і постійно рухається в напрямку зменшення бюрократизації з метою забезпечення принципу доступності правосуддя.

Особливо цікавили слухачів  питання  можливості звернення до суду без сплати судового збору, термінів та способів відтермінування сплати судового збору(розстрочення його сплати) та питання  наявності в Рівненському апеляційному господарському суді електронних систем самообслуговування для сплати судового збору.

По завершенню доповіді Мельник О.В поцікавився в учасників семінару їхніми побажаннями щодо вдосконалення роботи Рівненського апеляційного господарського суду.

Варто відмітити, що зауважень та пропозицій від слухачів не надійшло, респонденти пообіцяли бути активними у майбутньому при відвідуванні Рівненського апеляційного господарського суду.