flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Прозорість та ефективність вирішення судових справ як один із чинників сприяння виконання Україною її міжнародних правових зобов’язань

03 травня 2017, 15:40

 Суддя Тетяна ФІЛІПОВА та заступник керівника апарату Тетяна КУЛИК Рівненського апеляційного господарського суду взяли участь у Семінарі з прозорого та ефективного судового управління, який відбувся у Києві 26-28 квітня 2017 року за сприяння Міністерства торгівлі США Програми розвитку комерційного права (CLDP) у координації з Вищою радою правосуддя, Вищим господарським судом України та Вищим адміністративним судом України. 

Метою семінару є покращення прозорості та підвищення ефективності вирішення судових справ в Україні із залученням досвіду та професійної компетентності американських суддів і керівників апарату судів для обговорення та пошуку рішень, спрямованих на подолання викликів ефективності здійснення правосуддя, зокрема, управління справами, етики та апеляційних процедур.

Захід проведений за участі представників місцевих, апеляційних та касаційних судів господарської, адміністративної юрисдикції, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації, Національної школи суддів України, експертів та безпосередньо Програми розвитку комерційного права Міністерства торгівлі США, перекладачів.  

 

 З вітальним словом до учасників звернулись старший радник Програми розвитку комерційного права (CLDP) Міністерства торгівлі США Ннамді Езера, дипломат економічного відділу Посольства США в Україні Трей Ватсон, заступник Голови ВГСУ Сергій Могил та представники Вищої ради правосуддя та Вищого адміністративного суду України.

Безпосередньо з доповідями та презентаціями виступали радник з питань управління судами Лінда Джейкобсон, юрист та міжнародний радник з питань верховенства права Майкл Каніф, старший суддя (США) Філіп Кенінг, юрист CLDP Дмитро Скринька.

На заході було досліджено:

- кращі американські та міжнародні практики при вирішенні питань ефективного здійснення правосуддя в судах України, у тому числі зведення до мінімуму необґрунтованих скарг на неналежні дії чи недостатню добросовісність суддів;

- судову етику та конфлікти інтересів у контексті американської практики та Кодексу суддівської етики;

- кращі американські та міжнародні практики щодо застосування експертних свідчень, управління справами з метою визначення шляхів адаптації цих практик для України.

Крім того, американські експерти розповіли про відмінності між лідерством і керівництвом, важливість співпраці між суддею та керівником апарату суду, а також дослідили ключові елементи управління судом і переваги використання командного підходу для прозорого та якісного надання послуг з метою отримання публічної довіри до системи правосуддя.

Як підсумок семінару – запропоновано відповідні рекомендації щодо покращення прозорості та підвищення ефективності судового управління, яке забезпечить ефективніше та результативніше вирішення господарських судових справ і сприятиме виконанню міжнародних правових зобов'язань та поліпшення інвестиційного клімату в Україні.

   

На завершення учасникам семінару вручено сертифікати Програми розвитку комерційного права (CLDP)  Міністерства торгівлі США  

   Для довідки:  Програма розвитку комерційного права (CLDP), створена 1992 року,– це програма Офісу Генерального юридичного радника Міністерства (Департаменту) торгівлі США, яка має унікальне завдання надавати технічну допомогу в сфері комерційного права державному та приватному сектору країн з перехідною економікою для підтримки цілей їхнього економічного розвитку. CLDP допомагає країнам з перехідною економікою, надаючи навчальні та консультативні послуги представникам влади, законодавцям, працівникам регуляторних органів, суддям, правникам, освітянам та іншим зацікавленим сторонам.

У рамках технічної допомоги, яка надається Урядом США Україні, Державний департамент США доручив CLDP надавати технічну допомогу Україні, зокрема, в сфері судового розгляду господарських (комерційних) спорів.

 

 

 Прес-служба Рівненського апеляційного господарського суду