flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Незалежні суди та вільні ЗМІ – рівнозначні цінності у взаємодії

23 травня 2017, 16:10

Слово – це творець і зброя.

Як встановити правосуддя, не руйнуючи віри у нього.

Як проінформувати, рятуючи, а не вбиваючи.

 

Вчора, 22 травня 2017 року суддя-спікер Рівненського апеляційного господарського суду Інна РОЗІЗНАНА та прес-секретар суду Світлана ШЕВЧУК долучилися до участі у першому загальнонаціональному форумі "НЕЗАЛЕЖНІ СУДИ ТА ВІЛЬНІ ЗМІ: СИНЕРГІЯ ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО".

Організаторами форуму були Вища рада правосуддя, Рада суддів України, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, Верховний Суд України, Державна судова адміністрація України, Національна школа суддів України, Центр демократії та верховенства права, Громадське об’єднання "Детектор медіа", Інститут масової інформації, Національна спілка журналістів України. Захід організовано та проведено за підтримки Українсько-канадського Проекту підтримки судової реформи в Україні.

У форумі брали участь судді-спікери, прес-секретарі судів та працівники, відповідальні за зв'язки з громадськістю та комунікацію, журналісти загальноукраїнських та регіональних видань, які працюють із судовою тематикою.

Форум проходив у м. Києві, проте за сприяння Державної судової адміністрації України, через територіальні управління, зокрема і ТУ ДСА у Рівненській області організовано відеоконференцзв'язок, що дало змогу взяти участь у форумі працівникам місцевих судів області, представникам регіональних засобів масової інформації. Такий інтерактивний формат заходу значно розширив аудиторію учасників.

Відкрила форум Оксана ЛИСЕНКО, начальник Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Секретаріату Вищої ради правосуддя.

З вітальним словом виступили заступник директора Відділу міжнародної співпраці Посольства Канади в Україні Дженіфер КУПЕР, Голова Вищої ради правосуддя Ігор БЕНЕДИСЮК, Голова Верховного Суду України Ярослав РОМАНЮК, український представник «Репортери без кордонів» Оксана РОМАНЮК, Голова Ради суддів України Валентина СІМОНЕНКО, ректор Національної школи суддів України Микола ОНІЩУК, Голова Національної спілки журналістів України Сергій ТОМІЛЕНКО, Голова Державної судової адміністрації України Зеновій ХОЛОДНЮК, виконавчий директор ГО «Детектор медіа» Діана ДУЦИК.

Питання, підняті на обговорення на форумі, є досить важливими як для становлення незалежності судів, підвищення довіри до них у суспільстві, так і для вільного слова у ЗМІ. Зокрема розглядалися проблеми взаємодії журналістів і судів, доступу до судової інформації, донесення цієї інформації до широкого загалу громадян, об’єктивні обмеження права на інформацію під час висвітлення судових процесів, у тому числі захисту особистих прав громадян, персональних даних.

Щодо відкритості суду, доступу до публічної інформації, що перебуває у володінні судів, роботи журналістів у судах, їх об’єктивні обмеження та законодавчі і практичні проблеми,– перед учасниками виступили суддя Львівського окружного адміністративного суду, голова Комунікаційного комітету Ради суддів України, кандидат юридичних наук, викладач Національної школи суддів України Олександр САСЕВИЧ, юрист і керівник напряму медіа Центру демократії та верховенства права Віта ВОЛОДОВСЬКА, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації Роман ГОЛОВЕНКО, медіа-юрист Людмила ОПРИШКО, експерт з питань захисту персональних даних Олена БІЛА.

Зміст ролей судді-спікера та прес-секретаря суду у налагодженні комунікації між судами та ЗМІ, їхня співпраця, а також український досвід взаємодії судів і ЗМІ – тема виступів викладачів Національної школи суддів України Ірини ПАЛАМАРЧУК (заступник керівника апарату Овідіопольського районного суду Одеської області) та Тетяни СУЯРКО (суддя-спікер господарського суду Харківської області, член Ради суддів України).

Про досвід іноземних країн у сфері комунікації судів та ЗМІ донесли до аудиторії Тед ЗАЖЕЧНИЙ, суддя Суду Королівської лави провінції Саскачеван (Канада), та Пітер СОЛОМОН, професор політології, права і кримінології  Університету  Торонто (Канада).

Про практику Європейського суду на захисті свободи слова та авторитету суду, про питання, як встановити правосуддя, не руйнуючи віри у нього,– доповідала Елла КАТАЄВА, суддя, заступник голови Одеського окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук, викладач Національної школи суддів України.

Етичні стандарти у діяльності судді очима журналістів, налагодження комунікації між суддями та журналістами, незручні питання до суддів у роботі журналіста,– про це спілкувалася ведуча телепрограми «Досудилися» телеканалу новин «24» Аліса ЮРЧЕНКО.

Щодо етичних стандартів у діяльності журналістів очима судді та очима журналіста, розповідали відповідно суддя апеляційного суду Кіровоградської області Світлана ЯКОВЛЄВА та адвокатеса, журналістка, письменниця  Лариса ДЕНИСЕНКО («Громадське радіо»).

Виконавчий директор ГО «Детектор медіа»  Діана ДУЦИК проаналізувала внутрішні механізми вирішення етичних конфліктів у діяльності судів і ЗМІ.

Максим ЖИДКО, кандидат психологічних наук, доцент, член Єдиного реєстру професійних психотерапевтів Європейської асоціації психотерапевтів (ЄАП), автор книг із психологічної експертизи та медіації конфліктів, антропології, психологічного консультування та психотерапії, експерт ЗМІ, CEO Soft Skill Lab, розкрив питання суду як такого, що змінюється у нашому мінливому світі: психологічні аспекти взаємодії судів та ЗМІ. 

Жваву дискусію викликало обговорення учасниками нагальних питань комунікації між судами та ЗМІ, моделювання конкретних ситуацій, що складалися під час спільної роботи, журналісти та судді давали поради, висловлювали побажання.

Підбиттям підсумків форуму стало інтерактивне опитування аудиторії щодо рівня перспектив комунікаційної взаємодії судів та ЗМІ. Як середній рівень оцінили 42 відсотки респондентів, високий – 22 відсотки. Як зазначив координатор з питань комунікації «Проекту підтримки судової реформи в Україні» Дмитро ШИНКАРУК, з огляду на роботу форуму, ці показники значно змінилися у бік покращення, оскільки опитування на початку заходу респонденти дали оцінку рівню комунікації як середній – 32 відсотки, високий – лише 2 відсотки. Низьким рівень взаємодії оцінили 29 відсотків, тоді як на початку форуму цей показник був – 60.

На завершення форум прийняв Резолюцію, у якій йдеться про: 1) створення робочої групи із представників ЗМІ та судів для вироблення спільних правил взаємодії, презентацію основних тез форуму з цього питання (доповідач – Олександр САСЕВИЧ, суддя Львівського окружного адміністративного суду, голова Комунікаційного комітету Ради суддів України, кандидат юридичних наук, викладач Національної школи суддів України) та 2) створення Комітету «Суди і ЗМІ»  (доповідач – Оксана ЛИСЕНКО, начальник Управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності Секретаріату Вищої ради правосуддя).

Учасники висловили впевненість, що форум такого формату є лише початком на шляху налагодження взаємоповаги та взаємодії між судовою гілкою влади та засобами масової інформації, яких називають четвертою гілкою влади.

Незалежні суди та вільні ЗМІ: синергія заради майбутнього.


 

Прес-служба суду