flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася підсумкова робоча нарада роботи судів Рівненського апеляційного господарського округу за І півріччя 2017 року

21 липня 2017, 17:07

Сьогодні у Рівненському апеляційному господарському суді відбулася робоча нарада щодо підведення підсумків роботи Рівненського апеляційного  округу за І півріччя 2017 року.

У нараді, скликаній головою Рівненського апеляційного господарського суду, взяли участь судді апеляційного суду, а також запрошені очільники господарських судів першої інстанції апеляційного округу: заступник голови Господарського суду Вінницької області Сергій ТІСЕЦЬКИЙ, голова Господарського суду Волинської області Микола ШУМ, голова Господарського суду Житомирської області Валерій ДАВИДЮК, виконуючий обов’язки голови Господарського суду Рівненської області Віталій ВОЙТЮК, голова Господарського суду Хмельницької області Сергій Крамар.

Відкрив нараду голова суду Олег МЕЛЬНИК, який привітав учасників наради та підвів статистичні підсумки роботи суду за перше півріччя 2017 року щодо справ в цілому по апеляційному округу та місцевих судів зокрема.

Олег Володимирович проаналізував кількість справ, які надійшли до судів першої та апеляційної інстанцій, кількість змінених та скасованих судових рішень за результатами апеляційного та касаційного перегляду, порівняв показники із аналогічними показниками за відповідний період минулого року, навів кількісний аналіз справ по категоріях спорів.

Також голова суду проінформував учасників наради про статистичні дані щодо перегляду рішень Рівненського апеляційного господарського суду Верховним судом України.

Олег МЕЛЬНИК наголосив, що пріоритетним напрямком у діяльності Рівненського апеляційного господарського суду залишається постійне покращення якості здійснення правосуддя та забезпечення єдності судової практики.

На завершення виступу голова Рівненського апеляційного господарського суду подякував очільникам місцевих судів округу за роботу та висловив сподівання, що такі зустрічі будуть частішими та результативними.

Суддя-спікер Рівненського апеляційного господарського суду Інна РОЗІЗНАНА розкрила тему практики розгляду спорів щодо визнання недійсними договорів оренди майна закладів освіти у справах за позовами прокурорів. 

Вказала, що статистика розглянутих справ цієї категорії за перше півріччя 2017 року  свідчить про відсутність однакової практики при вирішенні таких справ. Про цю ситуацію, яка склалася, в апеляційному окрузі, Рівненським апеляційним судом з метою забезпечення єдності судової практики було поінформовано Вищий господарський суд України листом від 19.05.2017 року. Інна Вікторівна довела до відома присутніх про існуючі правові концепції у правозастосовчій діяльності суду при вирішенні даної категорії спорів, що і породило формування неоднакової практики.

Також суддя-спікер повідомила про судову практику, яка склалася при вирішенні спорів, пов’язаних із стягненням заборгованості за договорами купівлі-продажу природного газу із застосуванням норм Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

Секретар Першої судової палати Рівненського апеляційного господарського суду суддя Костянтин ОГОРОДНІК виступив з доповіддю, в якій проаналізував окремі проблемні питання застосування Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»  та шляхи їх вирішення. 

Учасники робочої наради мали змогу поспілкуватися, обмінятися досвідом, ставити  питання та отримати на них відповіді колег.

 

Прес-служба суду