flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відкритість та доступність інформації про діяльність суду – один із пріоритетних напрямків роботи РАГС

02 жовтня 2017, 15:46

За результатом моніторингу, презентованого 29 вересня 2017 року Громадською організацією «Платформа прав людини» за участю проекту Ради Європи «Зміцнення свободи медіа та створення системи Суспільного мовлення в Україні», Рівненський апеляційний господарський суд посів дев’яте місце у рейтингу відкритості веб-сайтів Конституційного Суду України, Верховного Суду України та 42 апеляційних судів України, і, зокрема, друге місце серед судів господарської юрисдикції.

Предмет моніторингу – визначення відповідності змісту офіційних веб-сайтів судів положенням нормативно-правових актів, які регулюють питання доступу до інформації про їх діяльність, та перевірка дотримання технічних, технологічних, програмних і лінгвістичних вимог до офіційних сайтів державних органів. Дослідження здійснювалося за усталеними параметрами, які включають у себе: повноту та актуальність інформації, зручність навігації по веб-сайтах, формат, у якому оприлюднено повідомлення, електронні сервіси, технічні параметри сайтів, а також наявність/відсутність негативного контенту.  Головна мета дослідження – покращення інформування громадськості про діяльність судової влади та створення умов для впровадження електронного врядування в Україні.

Так, підписавши 27 червня 2014 року Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, Україна підтвердила свою готовність до здійснення перетворень, у тому числі  у сфері дотримання права на доступ до публічної інформації. Профільний закон, що регулює наразі цю сферу, ставить за мету забезпечення прозорості та відкритості суб’єктів владних повноважень, створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.

Особливого значення рівень інформаційної відкритості набуває щодо функціонування судової влади, оскільки є прямо пропорційним рівню довіри до суду. Справедливість цього твердження доводить нам практика сьогодення та результати численних досліджень у сфері інформаційної відкритості.

Покращення інформування громадськості про діяльність судової системи, зміцнення рівня довіри до неї є одним із важливих напрямків роботи Рівненського апеляційного господарського суду, тому ми значної уваги надаємо повноті, актуальності та відповідності чинному законодавству інформації, яка оприлюднюється на офіційному веб-сайті суду.

Рейтинг відкритості веб-сайтів судів, як підсумок спільної і злагодженої праці керівництва та колективу суду в цілому, є важливим для оцінки нашої роботи у напрямку доступності та відкритості задля громадськості.   

Джерело

Прес-служба суду