flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Президент України підписав Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю»

19 березня 2018, 16:45

Президент України підписав Закон України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" під час зустрічі з представниками вітчизняного та іноземного бізнесу"

Зазначений закон передбачає визначення правового статусу товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю, порядок їх створення, діяльності і припинення, закріплює права і обов’язки їх учасників, передбачено регулювання корпоративних договорів.

Зокрема, відповідно до приписів Закону, учасники товариства, які не повністю внесли вклади, нестимуть солідарну відповідальність по його зобов’язанням в межах вартості невнесеної частки вкладу кожного з учасників.

Також положеннями зазначеного Закону врегулюються питання щодо переходу частки до спадкоємця або правонаступника учасника товариства.

Главою VIІІ «Прикінцеві та перехідні положення» передбачається, що Закон набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування, окрім частини другої статті 23 цього Закону, якою встановлюється, що у разі смерті, оголошення судом безвісно відсутнім або померлим учасника – фізичної особи чи припинення учасника – юридичної особи, частка якого у статутному капіталі товариства становить менше 50 відсотків, та, якщо протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини, встановленого законодавством, спадкоємці (правонаступники) такого учасника не подали заяву про вступ до товариства відповідно до закону, товариство може виключити учасника з товариства.

Як вказано у повідомленні на офіційному сайті Президента України, очікується, що Закон дозволить значно покращити бізнес-клімат, сприятиме залученню прямих іноземних інвестицій, створить передумови для створення нових та розвитку існуючих підприємств. Збільшиться надійність захисту прав власності та буде забезпечено учасників ефективними механізмами запобігання та вирішення корпоративних конфліктів. Документ вдосконалює регулювання відносин, які пов’язані із створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Він також усуває значні вади, які існують у чинному законодавстві, та приведе його у відповідність із нормами та концептуальними підходами, характерними для законодавчих актів Європейського Союзу та країн-членів ЄС.

Документ вдосконалює регулювання відносин, які пов’язані із створенням, діяльністю та припиненням товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Він також усуває значні вади, які існують у чинному законодавстві, та приведе його у відповідність із нормами та концептуальними підходами, характерними для законодавчих актів Європейського Союзу та країн-членів ЄС.

Глава держави зазначив, що цей законодавчий акт є довгоочікуваним, адже до цього часу діяльність товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю в Україні регулювалася законом про господарські товариства, прийнятим ще у 1991 році.

 

З текстом законопроекту № 4666 можна ознайомитися за посиланням  .

 

Прес-служба суду за повідомленням офіційного інтернет-представництва Президента України