flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відновлення довіри до судової влади як першопричина запровадження кваліфікаційного оцінювання суддів

20 червня 2018, 16:00

Професійні знання. Соціальна адаптація та соціальна поведінка у суспільстві. Доброчесність. Психологічна адаптація, стресостійкість та витривалість.Такими є основні складові критерії кваліфікаційного оцінювання суддів.

Як відбувається оцінювання та які чинники впливають на цей процес, як його проходять служителі Феміди та з чим стикаються.

Про це та інше чула прес-секретар Рівненського апеляційного господарського суду Світлана ШЕВЧУК сьогодні на прес-сніданку із журналістами.

Спікерами заходу були Олександра ЖУКОВСЬКА – суддя Дубенського міськрайонного суду Рівненської області та Надія КОВАЛЬЧУК – суддя, секретар Судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду Рівненської області, Микола ГЛОТОВ – керівник правових програм Рівненської обласної громадської організації (РОГО) «Комітет виборців України», адвокат.

Захід проводився в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує Всеукраїнська громадська організація «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».

Розпочав прес-сніданок його організатор Микола ГЛОТОВ. Коротко розповівши про саму суть кваліфікаційного оцінювання суддів, наслідки відмови від нього чи не проходження, представив спікерів.

Суддя Надія КОВАЛЬЧУК розповіла про правове регулювання оцінювання, докладно зупинилася на усіх етапах: іспити, тести, дослідження суддівського досьє, співбесіда. Зазначила, що його було переведено з площини люстрації і схвалено усіма державними та громадськими інститутами.

Суддя Олександра ЖУКОВСЬКА звернула увагу присутніх на те, що будучи у процесі оцінювання, судді не звільняються від своєї безпосередньої роботи навіть задля підготовки.  При цьому, навантаження є довготривалим, доводиться бути максимально уважним та зосередженим. Суддя вважає, що гідно пройшовши таке оцінювання, судді підтвердять свою здатність звершувати правосуддя.

Також Олександра Юріївна наголосила, що невірно суди називати судовою системою. Суди по своїй суті є судовою владою. А допоки суд буде мати владу, доти він буде незалежним.

 

Оскільки формат заходу передбачав діалог спікерів та журналістів, сніданок вийшов смачний, корисний та цікавий.

Кожен з учасників, хто хотів висловитися, був почутий, кава та тістечка – смачні. Усім вдалого дня!

 

Прес-служба суду