flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За результатами зборів суддів Рівненського апеляційного господарського суду

30 вересня 2011, 12:33
На виконання пункту 2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 8 від 22.07.2011 року “Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2011 року та завдання на друге півріччя 2011 року” 30 вересня 2011 року у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду відбулися збори суддів, за участю голів місцевих господарських судів, що входять до територіальної юрисдикції Рівненського апеляційного господарського суду та працівників апарату суду.
На зборах обговорено ряд питань, зокрема, результати засідання Пленуму Вищого господарського суду України, якість здійснення правосуддя, дотримання процесуальних строків, ефективність роботи працівників апарату суду. Визначено подальші завдання апеляційної інстанції на друге півріччя звітного року.
Голова суду Демянчук Ю.Г. зазначив, що діяльність Рівненського апеляційного господарського суду у звітному періоді спрямовувалась на дотримання конституційних засад судочинства, недопущення порушень суддями процесуальних строків під час розгляду справ. Відмітив, що у суді щопонеділка проводилися оперативні наради з питань господарської практики, на яких обговорювалися рішення, листи, роз’яснення Вищого господарського суду України, аналізувалися та вивчалися причини скасування рішень апеляційною та касаційною інстанціями, вирішувалися поточні питання діяльності господарського суду. Окрім того, наради проводилися секретарями судових палат щодо вивчення та узагальнення судової практики розгляду справ відповідних категорій та проектів постанов пленуму ВГСУ з питань застосування законодавства, судової практики ВСУ у господарських справах, а також організаційних питань діяльності судових палат.
Зокрема, у першому півріччі 2011 року проведено узагальнення судової практики з наступних питань:
розгляду спорів, пов’язаних з передачею житлового фонду та інших об’єктів соціальної інфраструктури, створених у процесі приватизації (корпоратизації), з державної у комунальну власність;
-   розгляду спорів щодо визнання виконавчого напису нотаріуса таким, що не підлягає виконанню, та повернення стягнутого за виконавчим написом нотаріуса;
-   проведено вивчення стану розгляду справ про банкрутство в частині, що стосується створення перепон з погашення заборгованості із заробітної плати;
-   проведено вивчення та аналіз судової практики вирішення у 2010 році спорів, щопов’язані з виконанням кредитних договорів, договорів застави, поруки, гарантії.
Також, повідомив статистичні показники роботи із здійснення правосуддя. Так, у звітному періоді надійшло 2176 апеляційних скарг. Кількість розглянутих скарг і подань упродовж звітного періоду становить – 1553, із яких змінено та/або скасовано процесуальних документів в апеляційному порядку, ухвалених місцевими господарськими судами – 420.
За результатами касаційного перегляду було змінено та/або скасовано – 93 процесуальних документів, що становить 4,5 % у процентному співвідношенні до загального числа постановлених судових рішень.
Найбільшу кількість звернень розглянуто господарськими судами Житомирської та Вінницької областей. Найменша господарським судом Рівненської області.
Найкращих показників якості розгляду справ у звітному періоді досягнуто господарським судом Вінницької області, де кількість змінених та/або скасованих судових актів складає 3,8 %.
Головою суду акцентовано увагу на одному із пріоритетних напрямків роботи – якості відправлення правосуддя. Насамперед, на її підвищенні при цьому забезпечуючи єдність правових позицій та судової практики. Разом з тим, як уже було відмічено на Пленумі Вищого господарського суду України “Про підсумки роботи господарських судів України у першому півріччі 2011 року та завдання на друге півріччя 2011 року” у звітному періоді Рівненським апеляційним господарським судом досягнуто найкращих показників якості, де кількість змінених та/або скасованих судових актів склала відповідно 4,5 %.
Під час зборів також заслухали виступи  cекретарів палат, які надали інформацію щодо діяльності судових палат у першому півріччі.
Також на зборах було обговорено ряд проблемних і спірних питань, що виникають у процесі роботи, які пов’язані із застосуванням неоднакової практики господарськими судами норм права у подібних правовідносинах з наведенням суддями відповідних прикладів із судової практики.