flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Рівненського апеляційного господарського суду Савченко Г.І. та суддя, секретар першої судової палати Грязнов В.В. взяли участь у семінарі

18 червня 2014, 17:48

 

        18 червня 2014 року у приміщенні Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука (МЕГУ) відбувся практичний семінар на тему «Захист майнових інтересів суб’єктів господарювання в суді» для викладачів навчальних закладів. Співорганізаторами заходу є Рівненський апеляційний господарський суд та Міжнародний економіко-гуманітарний університет імені академіка Степана Дем’янчука.

В роботі практичного семінару взяли участь Голова Рівненського апеляційного господарського суду Савченко Г.І., суддя Рівненського апеляційного господарського суду, секретар першої судової палати Грязнов В.В., викладачі, доценти Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука (МЕГУ), Рівненського інституту Київського університету права Національної академії наук України, Рівненського економіко-гуманітарного та інженерного коледжу, Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу.

Відкриваючи захід, з вітальним словом виступив декан юридичного факультету МЕГУ Матвійчук А.В. який зазначив про актуальність семінару, а також висловив сподівання на плідну та конструктивну роботу семінару.

 

В ході практичного семінару обговорено наступні  питання:

1. Визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам. – Голова Рівненського апеляційного господарського суду Савченко Г.І.

2. Право апеляційного оскарження, порядок та межі перегляду справи в апеляційній інстанції. Відновлення процесуальних строків. - суддя Рівненського апеляційного господарського суду, секретар першої судової палати Грязнов В.В

3. Проблемні питання, що виникають під час розгляду спорів, пов’язаних з укладенням, зміною, розірванням договорів, визнанням їх недійсними. - суддя Рівненського апеляційного господарського суду, секретар першої судової палати Грязнов В.В.

Звертаючись до учасників семінару зі вступним словом, Голова Рівненського апеляційного господарського суду Савченко Г.І. наголосив на тому, що формат заходу має сприяти вільному обговоренню питань, які хвилюють як професійних суддів так і представників навчальних закладів. В ході доповіді Голова суду Савченко Г.І. зупинився на питаннях системи арбітражу радянського періоду й системи сучасних господарських судів. Зауважив при цьому, що саме господарські суди розглядають справи про банкрутство господарюючих суб’єктів, про порушення майнових прав інтелектуальної власності тощо, суворо дотримуючись встановлених процесуальним законом строків розгляду справи. Підкреслив, що сьогодні система господарських судів – дієва високопрофесійна спеціалізована судова ланка, яка забезпечує захист прав та інтересів суб’єктів господарювання, гарантованих Конституцією України, Законами України, міжнародними договорами, ратифікованими Верховною Радою України.

Переходячи до практичної площини питання, зупинився на процесуальних аспектах визначення підвідомчості та підсудності справ господарським судам,  нормативно-правових актах, що регламентують діяльність господарських судів, постановах Пленуму Вищого господарського суду України, які  забезпечують єдність судової практики у вирішенні відповідних категорій справ, та навів конкретні приклади щодо розгляду справ, зокрема у разі наявності декількох відповідачів, щодо наслідків порушення територіальної підсудності тощо.

У своєму виступі суддя Рівненського апеляційного господарського суду, секретар першої судової палати Грязнов В.В., в межах теми своєї доповіді – «Право апеляційного оскарження, порядок та межі перегляду справи в апеляційній інстанції. Відновлення процесуальних строків» звернув увагу на тому питанні, що саме слід врахувати при підготовці документів в процесі апеляційного оскарження. Крім того, зауважив на приписах статті 6 Конвенції про захист прав людини і основних свобод, ратифікованої Законом України від 17 липня 1997 року № 475/97-ВР, яка гарантує особі право на розгляд судом господарської справи протягом розумного строку, щодо ухвал, що не підлягають оскарженню та навів практичні приклади щодо зазначеної тематики.

Суддя Грязнов В.В. висловив свою думку щодо проблематики обговорення теми – «Проблемні питання, що виникають під час розгляду спорів, пов’язаних з укладенням, зміною, розірванням договорів, визнанням  їх недійсними».

В процесі обговорення суддями Рівненського апеляційного господарського суду надано відповідь на ряд поставлених питань.

 

Підсумовуючи, учасники круглого столу висловилися за продовження такого формату спілкування. Декан юридичного факультету МЕГУ Матвійчук А.В. назвав проведений практичний семінар змістовним, корисним, підкреслив, при цьому, що на сьогоднішній день,  судова влада стала доступнішою. Голова Рівненського апеляційного господарського суду Савченко Г.І. висловив переконання, що формування майбутнього суддівського корпусу професійними кадрами залежить і від наших спільних зусиль та конкретних дій, спрямованих на підвищення загального рівня  правової культури сьогоднішніх студентів, виховання у них  поваги та довіри до судової влади.