flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома – розгляд заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником

16 липня 2014, 10:21

На постійно діючому семінарі для юрисконсультів територіальних органів центральних органів виконавчої влади, місцевої державної адміністрації, державних підприємств, установ та організацій, державних господарських об'єднань Рівненської області, проведеному 12 березня 2014 року Головним управлінням юстиції у Рівненській області за участю представників Рівненського апеляційного господарського суду, розглядалися проблемні питання щодо заяв про заміну сторони виконавчого провадження. Обрана тематика заходу засвідчила важливість та актуальність питань, пов'язаних з чинним нормативним регулюванням відповідних правовідносин у правозастосовній діяльності. В ході обговорення було відмічено, що складні питання неоднакової практики вирішення господарських спорів знаходять своє відображення в напрацьованих Вищим господарським судом України  документах, спрямованих на формування правильної й однакової судової практики.

Ураховуючи значимість обговореної тематики для учасників заходу (юрисконсультів області), слід зауважити, що у зв’язку зі змінами, які відбулися в законодавстві України, та з питаннями, які виникають у судовій практиці щодо застосування господарськими судами норм матеріального і процесуального права, постановою пленуму Вищого господарського суду України від  10.07.2014 № 6 “Про внесення змін і доповнень до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України”  внесено зміни і доповнення до деяких постанов пленуму Вищого господарського суду України. Зокрема, доповнено пунктом 61 постанову пленуму Вищого господарського суду України від 17.10.2012 № 9 Про деякі питання практики виконання рішень, ухвал, постанов господарських судів України такого змісту:

" 61. ГПК не передбачено порядку розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником. Однак з огляду на приписи частини першої статті 25 цього Кодексу та частини п’ятої статті 8 Закону України "Про виконавче провадження" розгляд відповідних заяв, поданих у справах зі спорів, що вирішувалися господарським судом, належить до повноважень названого суду.

Відповідний розгляд здійснюється за загальними правилами позовного провадження у межах розглянутої судом справи з урахуванням особливостей щодо суб’єктного складу учасників процесу, передбачених згаданою нормою Закону України "Про виконавче провадження" (стягувач, боржник, державний виконавець, правонаступник стягувача або боржника).

Зазначені особи повідомляються про час і місце відповідного судового засідання, але їх неявка не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. За результатами судового розгляду виноситься ухвала, що має відповідати загальним вимогам статті 86 ГПК. З урахуванням приписів частини третьої статті 129 Конституції України та оскільки ухвали місцевого господарського суду, які виносяться під час виконання судового рішення, неможливо оскаржити одночасно з оскарженням рішення господарського суду, відповідна ухвала, в тому числі й про відмову в заміні сторони виконавчого провадження, може бути оскаржена в апеляційному та в касаційному порядку".