flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проведення судових засідань у режимі відеоконференції

24 липня 2014, 10:36

За приписами статті 7 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» кожному гарантується захист його прав, свобод та законних інтересів незалежним і безстороннім судом, утвореним відповідно до закону.

Забезпечення реалізації вказаного права залежить не тільки від неупередженого та справедливого розгляду справи судом, але й від запровадження прогресивних нововведень, що зумовлені реаліями сьогодення.

Необхідно зазначити, що зміни, передбачені статтею 74-1 Господарського процесуального кодексу стосовно участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції, швидко та позитивно оцінили особи, що беруть участь у судових процессах. 

Впроваджені інноваційні засоби комунікації у суді забезпечують формування довіри до судової влади, й відчуття того, що суд готовий надати необхідні судові послуги особам, які звертаються до нього. Використання системи відеоконференцзв'язку забезпечує сторонам можливість впливати на хід судового засідання за відсутності змоги прибути на слухання справи до приміщення  відповідного суду,  заощаджує час і витрати сторін.

Участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції згідно з правилами статті 74-1 Господарського процесуального кодексу може відбуватися під час вирішення господарських спорів у судах першої, апеляційної, касаційної інстанцій та перегляду справ Верховним Судом України.

Слід відмітити, що Рівненським апеляційним господарським судом протягом І півріччя 2014 року забезпечено проведення 13 судових засідань в режимі відеоконференції, станом на 23 липня 2014 року – вже 16.