flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До відома сторін – важливо нагадати про електронний цифровий підпис

05 вересня 2014, 12:13

Стаття 1 Господарського процесуального кодексу України (далі – ГПК України) регламентує право звернення до господарського суду осіб за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Згідно з частиною другою статті 4-3 ГПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обгрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

При цьому, акцентуючи увагу на окреслених процесуальних нормах, що встановлюють подання доказів до суду,  не можна не зауважити на такий не менш важливий аспект як порядок здійснення діловодних процесів у господарському суді.

Правила ведення діловодства у Вищому господарському суді України, апеляційних та місцевих господарських судах встановлює Інструкція з діловодства в господарських судах України,  затверджена наказом Державної судової адміністрації України від 20.02.2013 № 28 (далі – Інструкція), яка регламентує порядок роботи з документами з моменту їх надходження чи створення в суді до знищення в установленому порядку або передачі до державної архівної установи.

Підкреслюючи важливість дотримання належного порядку подання документів до суду, особливу увагу слід звернути на пункт 1.5 підпункт 1.5.17 Інструкції, відповідно до якого документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису або каналами факсимільного зв'язку, не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису та факсограм необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Варто зауважити, що правовий  статус  електронного цифрового підпису визначає Закон України «Про електронний цифровий підпис» 22 травня 2003 року  N 852-IV (зі змінами). Згідно приписів статті 4 Закону електронний цифровий  підпис  призначений  для   забезпечення діяльності   фізичних   та  юридичних  осіб,  яка  здійснюється  з використанням електронних документів.

         Електронний цифровий  підпис  використовується  фізичними  та
юридичними  особами  -  суб'єктами електронного документообігу для
ідентифікації підписувача  та  підтвердження  цілісності  даних  в
електронній формі.

         За приписами статті 7 Закону України «Про електронні документи та електронний  документообіг» від  22 травня 2003 року  N 851-IV ( зі змінами) оригіналом електронного  документа   вважається   електронний примірник  документа  з обов'язковими реквізитами,  у тому числі з електронним цифровим підписом автора.

         Отже, з огляду на зазначене, звертаємо увагу учасників судового процесу на дотримання вимог Інструкції в частині використання електронного цифрового підпису на електронних документах,  адресованих Рівненському апеляційному господарському суду.