flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

До уваги !

21 листопада 2014, 15:18

 У зв’язку з надходженням до Рівненського апеляційного господарського суду звернень з питань перерахування помилково сплаченого судового збору в разі неподання до господарського суду  позовної заяви чи скарги, вважаємо за необхідне зауважити на  наступне.

            Статтею 7 Закону України "Про судовий збір" № 3674-VI від 08.07.2011 року передбачено підстави повернення судового збору, перелік яких є вичерпним. Окремо слід наголосити, що серед зазначених підстав не зазначено такої підстави, як повернення сплаченої суми судового збору в разі неподання до господарського суду  позовної заяви чи скарги.

            Водночас згідно з частиною третьою статті 7 Закону України "Про судовий збір" повернення сплаченої суми судового збору здійснюється в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади із забезпечення реалізації державної фінансової політики.            

Згідно частини другої статті  45 Бюджетного кодексу України центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів (Державна казначейська служба України), веде бухгалтерський облік усіх надходжень Державного бюджету України та за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету, здійснює повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до бюджету.

Пунктом 5 Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів, затвердженого наказом Державного казначейства України, № 226 від 10.12.2002 року "Про затвердження Порядку повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів", визначено, що  повернення помилково або надміру зарахованих до бюджету податків, зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджетів здійснюється за поданням органів, що контролюють справляння надходжень бюджету.

Перелік органів, що контролюють  справляння надходжень бюджету визначено Постановою Кабінету Міністрів України № 106  від 16.02.2011року  "Деякі питання ведення обліку податків і зборів (обов'язкових платежів) та інших доходів бюджету".

Відповідно до  п. 5.3. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України  № 7 від 21.02.2013 року  "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" до нормативного врегулювання порядку повернення сплаченої суми судового збору в разі неподання до господарського суду заяви чи скарги у останнього відсутні визначені законом підстави для видачі процесуальних чи будь-яких інших документів щодо повернення з Державного бюджету України відповідних сум.

            Враховуючи вищенаведене, за даних обставин у суду відсутні визначені законом підстави для видачі процесуальних чи будь-яких інших документів щодо повернення з Державного бюджету України судового збору в разі неподання до господарського суду  позовної заяви чи скарги,  а також відсутні правові підстави перерахування помилково сплаченого судового збору.

 

Керівник апарату суду,

Т.І.Опанасюк