flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За результатами наради з обговорення проблемних питань, що виникають при розгляді справ про банкрутство

08 листопада 2012, 11:00
 
  08 листопада 2012 року у приміщенні Рівненського апеляційного господарського суду відбулася спільна нарада з обговорення проблемних питань застосування законодавства про банкрутство за участю суддів Вищого господарського суду України, суддів господарських судів Рівненського апеляційного округу, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, а також голів місцевих судів округу.
З вітальним словом до учасників заходу звернувся голова суду Юрій Демянчук та член Вищої ради юстиції, голова Ради суддів господарських судів України Олександр Удовиченко.
Було зазначено, що світова фінансово-економічна криза 2008-2009 роках вкрай негативно позначилася на економічній та банківській сфері нашої держави.
Викликане кризою значне скорочення обсягів виробництва, суттєво погіршило фінансове становище позичальників, що спричинило неможливість виконання своїх зобов’язань за взятими кредитами. Зазначені фактори стали основною причиною накопичення боргу суб’єктів господарювання перед банками.
Стрімко зростала кількість справ про банкрутство, ініційованих боржниками, що мали кредитну заборгованість перед банками.
Як свідчить статистика, щодо результатів розгляду апеляційним судом справ про банкрутство за участю банків, в 2011 році із 70 справ про банкрутство за участю банків було ліквідовано 63 суб’єктів господарювання, а в І півріччі 2012 році при розгляді 27 таких справ було ліквідовано вже 23 суб’єктів господарювання.
В ході заходу обговорено, наступні питання:
- щодо вимог банківської установи по стягненню заборгованості за кредитним договором до позичальника, до поручителя, до заставодавця, відносно якого порушено провадження у справі про банкрутство;
- звернення стягнення на майно боржника (позичальника, поручителя, заставодавця), яке є предметом застави, після порушення провадження у справі про банкрутство;
- правові підстави гарантування банківській установі права на одержання задоволення за рахунок заставленого майна боржника (позичальника, поручителя, заставодавця), щодо якого порушено провадження у справі про банкрутство.
З доповідями виступили судді Вищого господарського суду України Поляков Борис Мойсейович, Заріцька Анастасія Олексіївна, Катеринчук Лілія Йосипівна, Коваленко Володимир Миколайович, Поліщук Володимир Юзефович та Білошкап Олена Володимирівна.
Так, зокрема, судді відповіли на спірні та проблемні питання, що виникають у судовій практиці при розгляді зазначених спорів. Окрім того, судді Вищого господарського суду України на прикладі скасованих і змінених судом касаційної інстанції судових рішень роз’яснили причини їх скасування.
 Всі учасники мали змогу виступити та висловити свою позицію з порушених проблемних питань.