flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Про участь у прес - конференції у рамках інформаційної кампанії «Конституція».

11 березня 2016, 15:49

    10 березня 2016 року у м. Рівному відбулась прес - конференція у рамках інформаційної кампанії «Конституція», за підтримки  редакції  тижневика «7 днів», на якій експерти Центру політико-правових реформ  та Реанімаційного пакету реформ висвітлювали  перебіг конституційного процесу в частині реформи правосуддя.

    Від Рівненського апеляційного господарського суду участь у заході, за ініціативою суду,  взяв прес-секретар Гулов Д.В. Однак, захід не виявився масовим. Крім прес-секретаря суду були присутні організатори Юлія Кириченко та Роман Куйбіда, четверо представників ЗМІ, та двоє громадських активістів.

    В ході заходу було оголошено результати дослідження Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва»,  щодо ставлення громадян України до судової системи та їх бачення реформи судочинства.

    Зокрема за озвученими  даними проведеного  опитування, лише 1% населення довіряє судам.
    Однак дані проведеного анонімного опитування відвідувачів Рівненського апеляційного господарського суду, що проводилось з 18 по 21 серпня 2015 року, свідчать, що рівень задоволеності роботою суду учасниками судового розгляду становив  більше 75%, що відображено в Базових показниках роботи Рівненського апеляційного господарського суду за 2015 рік  (посилання:
http://rva.arbitr.gov.ua/sud5040/zvitu_/2015/BPRS_2015/).

    Експерти  Центру політико-правових реформ  та Реанімаційного пакету реформ, Юлія Кириченко та Роман Куйбіда також розповіли про зміни, які чекають мешканців Рівненщини у разі прийняття поданого Президентом законопроекту про внесення змін до Конституції  України в частині правосуддя. Зокрема акцентували увагу на порядку проведення переатестації суддів, призначення суддів на посади, підставах для звільнення суддів з посад, та інших  нововведеннях,  які передбачає проект реформи.

    Незрозумілою залишається позиція експертів про закритість судової гілки влади. Адже прес – центром судової влади  вживаються всі можливі заходи з інформування громадськості про події,  що відбуваються в судовій владі,  проводяться публічні заходи, інформацію про які можна легко знайти на офіційному веб - порталі «Судова влада України»(посилання: http://court.gov.ua/).

    Зокрема у Рівненському апеляційному господарському суді запроваджуються новітні методики проведення державних закупівель, що дозволяють проводити моніторинг використання бюджетних коштів судом. Систематично подається інформація через офіційний веб-сайт суду, щодо наявних вакансій суддів та працівників апарату суду,  розміщуються порядки проведення конкурсів на заняття вакантних посад, інформується населення про результати проходження перевірки відповідно до Закону України «Про очищення влади» суддями та працівниками апарату суду. Крім того, налагоджується взаємодія з телевізійними ЗМІ, журналістами періодичних друкованих видань. Проводиться освітня робота для студентів ВНЗ, що опановують юридичні спеціальності, забезпечується проходження навчальної  практики у суді.

    Рівненський апеляційний господарський суд, у своїй діяльності дотримується положень ст. 129 Конституції України та виконує вимоги Закону України «Про забезпечення права на справедливий суд», чим  максимально забезпечує участь у судових процесах, як журналістів та громадських активістів, так і пересічних громадян, що виявили бажання взяти участь у відкритому судовому процесі.