flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Києві пройшов тренінг для суддів господарських судів України

12 квітня 2016, 11:34

         У рамках проекту ЄС Twinning відбувся черговий тренінг для представників господарських судів.  

         5–7 квітня 2016 року в приміщенні Державного підприємства «Український інститут інтелектуальної власності» (Укрпатент) проведено тренінг для представників господарських судів України в рамках проекту технічної допомоги Європейського Союзу (ЄС) «Удосконалення правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні»(Twinning). 

           До участі в заході, долучилися представники Вищої ради юстиції України, Вищого господарського суду України, а також господарських та апеляційних господарських судів різних регіонів України. Від Рівненського апеляційного господарського суду участь у тренінгу прийняла суддя, секретар другої судової палати Філіпова Тетяна Леонідівна, спеціалізація якої поширюється, на розгляд справ у спорах, пов’язаних із захистом прав на об’єкти інтелектуальної власності.

           Постійний радник проекту Twinning в Україні Пабло Роденас у своїй промові ознайомив аудиторію з програмою тренінгу та подякував іспанським експертам за наданий час та можливість отримати актуальну інформацію про судовий захист прав інтелектуальної власності (ІВ) в Іспанії та ЄС безпосередньо від фахівців спеціалізованих судів. 

           Основну частину тренінгу провели Альберто Аррібас, суддя Апеляційного господарського суду м. Мадрид, та суддя Господарського суду м. Аліканте Луіс Антоніо Солер. На початку Альберто Аррібас коротко зупинився на питаннях, які розглядалися на попередньому тренінгу для представників господарських судів України. У ході подальшої доповіді суддя навів приклади рішень Європейського суду у сфері ІВ, які продемонстрували важливість забезпечення правової охорони для об'єктів промислової власності на міжнародному рівні, та ознайомив аудиторію з веб-ресурсом, що містить доступні для перегляду матеріали рішень Суду справедливості ЄС. Також іспанський фахівець зосередив увагу на важливості прав ІВ для економічного розвитку країни, навівши цифри відповідних досліджень. 

           Значну частину доповідей було присвячено захисту знаків для товарів і послуг. Зокрема, розглядалися такі питання: конфлікти між знаками; захист добре відомих знаків відповідно до Директиви 2015/2436/ЄЕС, ст. 6bis паризької конвенції та Угоди ТРІПС; торговельні марки з репутацією. Були наведені приклади рішень Суду справедливості ЄС у справах General Motors, Pago, Adidas AG - Marca Mode CV, L´Oreal, Intel-CPM, Davidoff, Lloyds. Окремий модуль тренінгу організатори присвятили обов'язкам правовласника та вимогам для збереження прав. Луіс Антоніо Солер детально зупинився на питаннях обов'язку використання, використання знака у формі, що відрізняється від зареєстрованої, часткового використання; розповів про підстави для невикористання знака; пояснив причини та наслідки втрати чинності та визнання знака недійсним. Окремою темою для розгляду стали проблемні аспекти використання знаків для товарів і послуг у мережі Інтернет: доменні імена, контекстна реклама, продаж товарів із знаком, нанесеним постачальниками, які не мають статусу ексклюзивного дистриб’ютора, тощо. 

          У рамках модуля патентного права розглядалися приклади прямих порушень патентів за еквівалентністю та приклади непрямих порушень; аналізувалися позови про порушення прав на патент й особливості застосування відповідних положень Директиви 2004/48/ЄС та Угоди ТРІПС під час розгляду таких позовів у судовому порядку. Також доповідачі звернули увагу на інші засоби охорони прав промислової власності – корисну модель, сертифікати додаткової охорони, сорти рослин, топографії інтегральних мікросхем – та навели відповідні приклади з практики Європейського суду. Питання захисту промислових зразків було виділене іспанськими фахівцями в окремий модуль, присвячений вивченню нормативно-правової бази ЄС та порівнянню правових систем; вимогам щодо охорони промзразків; відмінностям між зареєстрованим та незареєстрованим промзразком; поняттю поінформованого користувача. Для ілюстрації судової практики наводилися приклади рішень Суду справедливості ЄС та судів загальної юрисдикції. 

      У секції авторського права іспанські експерти зосередилися на питаннях суміжних прав, визнаних за виконавцями, виробниками фонограм та аудіовізуальних творів, простими фотографіями (не фотографічними творами), організаціями мовлення, видавцями неопублікованих та сирітських творів, а також розробниками баз даних, які не відповідають вимогам, що стосуються об'єктів авторського права. 

         Аудиторія заходу з ентузіазмом сприйняла запропоновану іспанськими суддями можливість ставити додаткові запитання безпосередньо в ході доповідей. Значна частина тренінгу пройшла у формі активного обговорення особливостей європейської та вітчизняної судової практики захисту прав ІВ. 

         На завершення тренінгу учасникам заходу було вручено відповідні сертифікати від проекту Twinning.