flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Запоріжжі відбулася міжнародна конференція «Європейські стандарти та роль голів суддів»

30 травня 2016, 17:31

       26 травня у Запоріжжі відбулася міжнародна конференція «Європейські стандарти та роль голів суддів», у якій взяли участь голови всіх апеляційних судів України, голови Вищих судів, представники Ради суддів України та Державної судової адміністрації, представник Адміністрації Президента України, міжнародні експерти.

    Відвідав цей захід і представник від Рівненського апеляційного господарського суду - заступник голови суду Мельник Олег Володимирович.

    Відповідно до зазначеної Радою Європи теми, присутні обговорили, які функції та повноваження мають бути у голів судів, звернули увагу на систему обрання очільників. Своїм досвідом поділилися і представники Ради Європи – Пламен Ніколов і Діана Ковачева, Національного суддівського інституту Канади Дональд Чіассон та стратегічний радник з питань судової реформи Консультаційної місії Європейського суду.

     Голова Вищого господарського суду України Богдан Львов переконаний - «Роль голів судів має бути підвищена». При цьому, голова Ради суддів України, Валентина Симоненко зазначила, що варто розділяти роль голови суду як управлінця і судді. Серед основних функцій учасники діалогу зазначили: представницькі, управлінські, контролюючу щодо дотримання строків розгляду справ, забезпечення здійснення правосуддя та роботи суду, вирішення адміністративних, кадрових та бюджетних питань. Також за канадським досвідом, за головою суду «закріплена» освітня та комунікативна функції.

Постало питання щодо системи обрання голів суддів. Серед пропозицій – призначення Радою суддів або обрання колективом з подальшим поданням для призначення.

Щодо термінів перебування на посаді голови суду та кількості строків призначення, були пропозиції не обмежувати.

Присутні зазначили і про необхідність запровадження освіти саме для голів судів. Насамперед навчити управлінню, складанню та контролю за формуванням бюджету, комунікації, антикризовому менеджменту.

27 травня голови суддів апеляційних судів України обговорили питання взаємодії.

Актуальних питань, які хвилюють голів апеляційних судів, багато. Значною проблемою для здійснення правосуддя, незалежності і забезпечення безпеки суддів є відсутність охорони у значній кількості судів. Персональні дані служителів Феміди розкривають при прямій трансляції співбесід на засіданнях кваліфікаційної комісії. Відкриті реєстри з адресами проживання ставлять під загрозу здоров’я та життя суддів і членів їх сімей. За цими питаннями присутні вирішили розробити звернення до відповідних органів влади.