flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді РАГС вивчали проблемні питання господарського судочинства у Національній школі суддів України

22 березня 2017, 13:06

 Судді Рівненського апеляційного господарського суду Олена Крейбух та Михайло Петухов взяли участь у підготовці для підтримання кваліфікації суддів апеляційних господарських судів, яка була проведена у м. Києві Національною школою суддів України з 13 по 17 березня 2017 року.

Підготовку з вітальною промовою відкрили заступник Голови Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук Сергій Могил та проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко.

Фото використано із сайту Національної школи суддів України

Програма підготовки була насиченою та цікавою.

Зокрема, член Вищої ради правосуддя, професор, доктор юридичних наук Анатолій Мірошниченко обговорив із суддями засади вирішення юридичних колізій. Учасників навчання зацікавив розгляд практичного застосування теоретичних знань щодо колізій законодавства: 1) перевага нормативного акту вищої юридичної сили над іншими, як то Конституції над Законом; 2) перевага закону, прийнятого пізніше над тим, що прийнятий раніше; 3) перевага спеціального нормативного акту над загальним.

Суддя-секретар другої судової палати Вищого господарського суду України, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Тетяна Дроботова зосередила увагу суддів на практиці розгляду господарськими судами спорів, що виникають із земельних правовідносин, та правових висновках Верховного Суду України в господарських спорах, що виникають із земельних правовідносин.

На виконання вимог ст. 89 Закону України  “Про судоустрій і статус суддів” Національна школа суддів України організовує тренінги, що є обов’язковими в межах підготовки, а також тренінги, які суддя має право обрати залежно від своїх потреб.

У межах даної програми підготовки були проведені тренінги, що складалися з міні-лекцій, презентацій роботи в малих групах, демонстрації відеороликів, обговорень, коментарів викладачів, експрес опитувань, анкетувань, оцінювань учасників.

Викладачами (тренерів) тренінгу на тему “Суддівська етика. Доброчесність” були: Галина Юровська-  заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук; Ірина Зайцева - суддя господарського суду Сумської області у відставці; Валерія Бабко - суддя Деснянського районного суду міста Києва; Юлія Герус -головний спеціаліст відділу підготовки викладачів (тренерів); Тамара Закревська - викладач–координатор відділу підготовки викладачів (тренерів).

Тренінг на тему “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” проводили: Ольга Шаповалова, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) - радник, суддя Верховного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України; Василь Андрійцьо - головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Закарпатського окружного адміністративного суду у відставці, доктор юридичних наук, заслужений юрист України; Ірина Зайцева - суддя господарського суду Сумської області у відставці; Тамара Закревська - викладач–координатор відділу підготовки викладачів (тренерів).

Після повернення з навчання своїми враженнями із суддями поділилися судді Рівненського апеляційного господарського суду.

Суддя Олена Крейбух відмітила високий професійний рівень викладачів, інтерес слухачів до обговорення проблемних питань під час лекцій. Особливо відзначила роботу  головного наукового співробітника відділу підготовки викладачів (тренерів) Василя Андрійцьо на тренінгу “Антикорупційне законодавство та практика його застосування” та жваву дискусію, яку викликала лекція Валерії Бабко на тренінгу “Суддівська етика. Доброчесність”.

На її думку, виконання індивідуальних практичних завдань, робота в малих групах, рольові ігри та обмін досвідом, що проводилися у межах тренінгів, сприймалися учасниками навчання з цікавістю, захопленням. Такі креативні підходи Національної школи суддів України до підготовки суддів, вважає суддя, сприяють ефективнішому застосуванню норм законодавства при прийнятті суддями рішень.

Актуальність та важливість розгляду питання у програмі підготовки щодо зобов’язального права та зобов’язальних правовідносин, особливостей застосування Господарського кодексу України в зобов’язальних правовідносинах відзначив суддя Михайло Петухов. Виступ головного спеціаліста – психолога відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Національної школи суддів України Ганни Савченко склав гарні враження на учасників підготовки, оскільки професійна діяльність суддів має низку психологічних особливостей.

Михайло Петухов також відмітив, що цікавим було спілкування учасників навчання із суддею Вищого господарського суду України, доктором юридичних наук, професором Борисом Поляковим. Його інтерактивні лекції щодо “розмежування за формою провадження (позовне чи в межах справи про банкрутство) заяв з вимогами про визнання недійсними угод, укладених боржником, процесуальні наслідки такого розподілу”  викликали неабиякий інтерес та дискусії учасників підготовки.

Після успішного проходження підготовки для підтримання кваліфікації суддів апеляційних господарських судів, суддям Рівненського апеляційного господарського суду були вручені сертифікати Національної школи суддів України.