flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова суду Олег МЕЛЬНИК взяв участь у роботі Конференції «Належне відправлення правосуддя – запорука громадської довіри до суду»

23 квітня 2018, 18:01

Конференція під такою назвою відбулася 19–20 квітня 2018 року у м.Києві та була організована Програмою USAID «Нове правосуддя» спільно з Вищою радою правосуддя, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України.

Метою Конференції стало визначення ключових елементів, які формують сприйняття громадськістю судової влади, та їх впливу на рівень довіри до суду; наголошення на важливості ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи; обговорення засобів налагодження конструктивного діалогу між судами та ЗМІ й ефективної комунікації судів з громадськістю; а також вироблення рекомендацій щодо комунікації результатів судової реформи, використовуючи сучасні комунікаційні стратегії та інструменти, для відновлення громадської довіри до суду та суддів.

Учасниками конференції були судді Верховного Суду, члени Вищої ради правосуддя, Ради суддів України, посадові особи Державної судової адміністрації України та Національної школи суддів України, міжнародні експерти з питань комунікації, представники міжнародних донорських організацій, громадянського суспільства, аналітичних центрів, правничих шкіл, засобів масової інформації.

Голова Рівненського апеляційного господарського суду Олег МЕЛЬНИК спільно із Головами Одеського та Дніпропетровського апеляційних господарських судів Наталією БОГАЦЬКОЮ та Юрієм  ПАРУСНІКОВИМ взяли участь у роботі конференції 19 квітня 2018 року.

До присутніх з вітальним словом звернулися керівник Програми USAID «Нове правосуддя» Девід ВОН, Голова Вищої ради правосуддя Ігор БЕНЕДИСЮК, Керівник відділу сприяння розвитку демократії та врядування Місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусі та Молдові Томас ВАЙТ.

Валентина ДАНІШЕВСЬКА, Голова Верховного Суду, виступила із доповіддю на тему: «Довіра. Початок», у якій наголосила, що судова влада вже не говорить про відновлення довіри до суду, йдеться про її підвищення. Разом з тим, Валентина ДАНІШЕВСЬКА також окреслила 4 ключові напрями підвищення довіри громадян до суду, це – судові рішення, поведінка суддів, адміністрування судового процесу та комунікація із суспільством.

Першу сесію Конференції було присвячено обговоренню факторів, які впливають на рівень довіри суспільства до суду. Доповідачами були: заступник голови правління Центру політико-правових реформ, презентував результати першої програми моніторингу судових процесів в Україні Роман КУЙБІДА, директор із комунікацій та зв’язків із громадськістю у коледжі Голдсмітc Лондонського університету, колишній керівник відділу комунікацій Верховного Суду Сполученого Королівства Бенджамін ВІЛСОН, професор школи права Біркбек Лондонського університету Леслі МОРАН, професор школи права Ратгерс Державного університету штату Нью-Джерсі, колишня голова Муніципального суду м. Ньюарк, штат НьюДжерсі, США Вікторія ПРАТТ.

Темою другої сесії була роль взаємодії судів та ЗМІ в контексті формування певного сприйняття громадськістю судової влади та її репутації в суспільстві. Доповідачами були член Ради суддів України, суддя господарського суду Харківської області Тетяна СУЯРКО, журналіст, громадський активіст, співзасновник Коаліції громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ» Наталія СОКОЛЕНКО, експерт з комунікацій Анна ГОНЧАРИК.

 Третю сесію було присвячено телепроектам про суд і викликам, які доводиться долати, щоб робити їх цікавими для аудиторії. Доповідачами виступили професор школи права Біркбек Лондонського університету Леслі МОРАН, суддя у телевізійному проекті «Сімейний суд» Світлана ЗАПАРА, та к.ю.н., доцент, директор Центру дослідження верховенства права і релігії Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Дмитро ВОВК.

Під час четвертої сесії доповідачі зосередили увагу учасників на важливості зв’язків із громадськістю, зокрема більш активному використанню судами соціальних медіа для підвищення рівня відкритості та прозорості судової влади. Тему у своїх доповідях обговорювали суддя Верховного Суду, член Ради суддів України Володимир КРАВЧУК, директор зі зв’язків із громадськістю та ЗМІ судів Вашингтону Федерального округу Колумбія Лія ГУРОВІЦ, директор із комунікацій та зв’язків із громадськістю у коледжі Голдсмітc Лондонського університету, колишній керівник відділу комунікацій Верховного Суду Сполученого Королівства Бенджамін ВІЛСОН.

 

ДОВІДКОВО: Програма реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) працює в Україні з жовтня 2016 року. Метою програми є надання підтримки судовій владі, Уряду, Парламенту, громадянському суспільству та народу України у здійсненні судової реформи з урахуванням конституційних змін 2016 року та Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки.

Програма «Нове правосуддя» ґрунтує свою діяльність на здобутках попередніх Проектів USAID «Україна: верховенство права» й «Справедливе правосуддя» та використовує їх досягнення для координації тісної співпраці з українськими партнерами, проектами USAID, Урядом США та іншими проектами міжнародних донорських організацій в Україні.

Відео роботи Конференції можна переглянути за посиланнями:  https://www.youtube.com/watch?v=jF3zoOn91ZE та

https://www.youtube.com/watch?v=LrvLmP-hNec

 

Прес-служба суду