flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Медіація як нова процедура для врегулювання спору за участю судді

04 липня 2018, 12:42

Судді Рівненського апеляційного господарського суду Костянтин ОГОРОДНІК, Юлія МАМЧЕНКО та Михайло ЮРЧУК взяли участь у семінарі на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Що таке медіація у судовому процесі.

Умови, порядок, форми, підстави та обмеження, які передбачає процедура медіації.

Яким чином і в яких межах  суддя може допомогти сторонам мирно врегулювати конфлікт.

 

Такі нові положення Господарського процесуального кодексу України розглядалися на семінарі, що проходив 3 липня 2018 року у місті Рівному на базі Територіального управління Державної судової адміністрації України в Рівненській області.

Навчання для суддів місцевих та апеляційних судів Рівненської області проведено Львівським регіональним відділенням  Національної школи суддів України спільно з громадською  спілкою “Українська академія медіації”, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми “Нове правосуддя” .

Відкрили захід начальник ТУ ДСА в Рівненській області Віктор ВДОВИЧЕНКО та директор Львівського РВ НШСУ Оксана ПОЛЬНА, яка підкреслила важливість мирного врегулювання конфліктів з участі судді та висловила сподівання про майбутній стрімкий розвиток інституту медіації в Україні.

Адвокат, кандидат юридичних наук, медіатор Тетяна ВОДОП’ЯН розкрила коротко суть поняття медіації та підходів до її застосування в українській судовій системі.

Розпочала семінар викладач курсу, заступник голови  Одеського  окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла КАТАЄВА.

Як відомо, після набрання чинності новими процесуальними кодексами була запроваджена нова для нашої судової системи процедура – врегулювання спору за участю судді. Така процедура активно почала використовуватися учасниками судового процесу. Важливість її запровадження полягає у наявності альтернативи у сторін щодо можливостей вирішення сторонами свого конфлікту.

Учасники семінару погодилися, що процедура врегулювання спору за участю судді може стати дієвим та ефективним механізмом, який зменшить навантаження у судах та надасть змогу сторонам конфлікту зберегти грошові кошти, власний час, ділові стосунки.

 

Прес-служба суду