flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нові правила господарського судочинства сприяють більш дієвому захисту прав і свобод осіб, які звертаються до суду

05 вересня 2018, 17:26

Зміни до Господарського процесуального кодексу України спрямовані на забезпечення ефективного, швидкого та зручного для усіх учасників процесу розгляду справ у суді. Нові правила господарського судочинства сприяють більш дієвому захисту прав і свобод осіб, які звертаються до суду.

Таку головну тезу мав сьогодні виступ судді-спікера Рівненського апеляційного господарського суду, кандидата юридичних наук Інни Розізнаної на семінарі-нараді  на тему «Новели законодавства та кодексів судочинства України». Захід проводиться Департаментом поліції охорони, що є міжрегіональним територіальним органом Національної поліції України, на базі Рівненського вищого професійного училища Департаменту поліції охорони і триватиме 5-7 вересня 2018 року.

Інна Вікторівна розпочала лекційні заняття семінару. Розповіла про проведену уніфікацію судових процедур в судах усіх юрисдикцій за новими положеннями цивільного, кримінального, господарського та адміністративного судочинства. Зокрема, щодо видів судових рішень, про розширення переліку способів судового захисту та засобів доказування. Зазначила, що  запроваджено нові правила юрисдикції, які покращують  доступ осіб до правосуддя, зокрема вводиться поняття «похідних вимог» з метою попередження юрисдикційних спорів та дублювання цивільних, господарських та адміністративних справ. Для сторін у справах це означає, що при зверненні до суду з позовом, сторона поряд з основними вимогами може вирішити у суді і похідні вимоги за умови, що спір виник у зв’язку із здійсненням господарської діяльності. У попередній редакції ГПК України особа в такій ситуації мусила би звертатися до різних судів кількох юрисдикцій. 

Суддя зупинилася на нововведенні, яким надано право позивачу на стадії апеляційного провадження відмовитися від позову та укласти мирову угоду. У попередній редакції така можливість у нього була лише при розгляді справи у суді першої інстанції. При цьому І.Розізнана навела кілька цікавих випадків із своєї практики.

Також Інна Вікторівна роз’яснила такі новели у господарському процесуальному законодавстві, як запровадження інституту свідків,  медіація, електронний суд. Разом з тим навела зміни щодо представництва у суді, у тому числі про адвокатську «монополію» , встановлення відповідальності учасників судового процесу за зловживання процесуальними правами.  Докладно виклала поняття строків у господарському процесі, підстави для їх поновлення і продовження, поняття нескладних та незначних спорів, їх розгляд, і, навпаки,– забезпечення у новому процесі більш ґрунтовної підготовки та розгляду складних справ, провела паралель між нормами чинної та попередньої редакцій процесуального кодексу.

Наприкінці виступу Інна Розізнана, як приклад судової практики, навела Постанову Верховного Суду у справі щодо стягнення коштів за договором, укладеним з охоронною фірмою.  І разом з учасниками семінару вони розібрали обставини справи, об’єкти доказування та мотиви рішення суду.

Бесіда вийшла жвавою та змістовною,  як для учасників семінару, так і для самої судді, адже доносити до аудиторії інформацію, яка є для слухачів цікавою та актуальною, приємно вдвічі.

 

Прес-служба суду