flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулися збори суддів апеляційного суду

27 лютого 2014, 17:29

 

06 лютого 2014 року в Рівненському апеляційному господарському суді відбулися збори суддів та працівників апарату суду.

Згідно порядку денного збори суддів заслухали інформацію секретарів судових палат про діяльність судових палат по здійсненню правосуддя у 2013 році, звіти суддів, які обіймають адміністративні посади та керівника апарату суду.

По першому питанню виступили перед суддями секретарі судових палат Савченко Г.І., Юрчук М.І. та Мельник О.В., які приділили увагу якісним показникам роботи суддів палати, проаналізували типові порушення, що тягнуть за собою скасування або зміну судових рішень Вищим господарським судом України.

Юрчук М.І., під час виступу ознайомив колег із показниками аналітичної роботи суддів палати № 3, доповів про узагальнення судової практики, що були проведені суддями на виконання плану роботи суду, завдань Верховного Суду України та Вищого господарського суду України.

Савченко Г.І., звернув увагу на показники роботи суддів палати № 2 в контексті перегляду судом касаційної інстанції судових рішень апеляційного суду. Так, з переглянутих у касаційному порядку змінено та скасовано 104 судових актів судової палати № 2, з яких 6 ухвал та 98 постанов. Проаналізував причини скасування і зміни касаційною інстанцією судових рішень палати, надав суддям відповідні пропозиції.

Голова суду Демянчук Ю.Г. розпочав свій звіт із адміністративних повноважень, які він здійснює відповідно до ст. 29 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”. Окреслив основні повноваження заступників голови суду, які здійснюють їх згідно наказу голови суду від 10.07.2012 № 96-С. Торкнувся і питання організаційного забезпечення роботи суду, яке здійснює апарат суду на чолі з керівником апарату суду. Звернув увагу на виконання планових заходів і процедур.

Приділив окрему увагу питанню підвищення кваліфікації суддів, проведенню періодичних навчань, професійній підготовці, вивченню судової практики.

Звернув увагу суддів-кураторів на необхідності постійного надання методичної допомоги суддям апеляційного округу, особливо суддям, у проваджені яких знаходяться справи, які тривалий час не знаходять свого вирішення, в тому числі і ті, що зупинені провадженням.

Підбиваючи підсумки, голова суду Демянчук Ю.Г. зазначив, що діяльність Рівненського апеляційного господарського суду у звітному періоді спрямовувалась на забезпечення належного рівня здійснення правосуддя, дотримання закріплених Конституцією та законами України засад судочинства та однакової практики застосування законодавства у вирішенні спорів, віднесених до його компетенції.

Із звітами перед зборами суддів також виступи заступники голови суду Алла Гудак та Вікторія Коломис.

Гудак А.В. доповіла за всіма напрямами роботи у апеляційному суді в яких її визначено, як відповідальну особу. Зокрема, зупинилася на питаннях надання суддям місцевих господарських судів апеляційного округу методичної та практичної допомоги в застосуванні законодавства шляхом їх стажування в Рівненському апеляційному господарському суді. Зазначила, що стажування проводиться відповідно до Порядку затвердженого головою суду. Графік стажування складається на початку кожного року з урахуванням показників якості роботи суддів, згідно аналітичних довідок щодо змін та скасувань апеляційною інстанцією процесуальних актів відповідного господарського суду та інформації наданої місцевими судами округу. Окрім того, зміст стажування визначається індивідуальним планом.

Так, у звітному періоді на базі апеляційного суду проведено стажування 15 суддів місцевих господарських судів округу. Після закінчення стажування суддею-куратором здійснюється оцінювання рівня набутих теоретичних та практичних навичок, необхідних у роботі на посаді судді під час співбесіди зі стажистом. За результатами стажування та співбесіди з суддями, підготовлено висновки про результати стажування, які направлені до місцевих господарських судів апеляційного округу.

Заступник голови суду Коломис В.В. прозвітувала про виконання завдань передбачених планом роботи Рівненського апеляційного господарського суду на 2013 рік. При цьому, озвучила проблемні питання, які виникають при розгляді справ про банкрутство та потребують додаткового роз’яснення Вищим господарським судом України.

Відповідно до статті 115 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” заслухано звіт керівника апарату Лиманської Л.В. за проведену роботу у 2013 році. Зокрема, заначила, що всі працівники та підрозділи апарату суду працювали над створенням належних умов для роботи суду та суддівського корпусу.

Насамкінець, голова суду Демянчук Ю.Г. відмітив про належну організацію роботи у звітному періоді.