flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звіт про стан здійснення правосуддя протягом 2013 року

 

 У звітному періоді 2013 року діяльність Рівненського апеляційного господарського суду спрямовувалась на забезпечення належного рівня здійснення правосуддя, дотримання закріплених Конституцією та законами України засад судочинства та однакової практики застосування законодавства у вирішенні спорів, віднесених до його компетенції.

Згідно з даними звіту про результати перегляду судових рішень в апеляційному порядку у 2013 році на адресу суду надійшло 3976 скарг. Провадження закінчено за звітний період по 2272 скаргах, по яких змінено або скасовано судове рішення у 548 справах.

Робота суду здійснювалась відповідно до затвердженого наказом голови суду плану, який охоплює основні напрямки діяльності.

На виконання підпункту 1 пункту 3 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 року № 5 “Про підсумки роботи господарських судів України у 2012 році та завдання на 2013 рік” та пункту 1 доповнень до плану роботи на 2013 рік, затвердженого наказом Рівненського апеляційного господарського суду від 04.03.2013 року № 85, Рівненським апеляційним господарським судом 05.04.2013 року на зборах суддів за участю членів Ради суддів господарських судів України та голів місцевих господарських судів, що входять до територіальної юрисдикції Рівненського апеляційного господарського суду та працівників апарату суду проведено обговорення результатів засідання пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 року, проаналізовано стан здійснення правосуддя, розглянуто актуальні проблеми в діяльності господарських судів апеляційного округу та шляхи їх вирішення, визначено завдання на поточний рік.

Також, обговорено спірні та/або проблемні питання, які були поставлені місцевими судами апеляційного округу, за результатами якого, з метою надання методичної допомоги, місцевим господарським судам надіслано узагальнену інформацію, щодо таких питань.

Визначено основні завдання, які поставлені Вищим господарським судом України та відображені у вищезазначеній постанові пленуму перед апеляційним господарським судом. Зокрема, підвищення відповідальності суддів, дотримання процесуальних строків розгляду справ, забезпечення єдності судової практики, надання методичної допомоги місцевим господарським судам у застосуванні законодавства та вдосконалення організаційного забезпечення роботи судів.

Рівненським апеляційним господарським судом організована і систематично проводиться робота по організації навчання з актуальних питань здійснення правосуддя, приділяється належна увага питанню підвищення кваліфікації суддів та працівників суду.

Відповідно до пункту 4 частини 1 ст. 27 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” та на виконання пункту 3.1 плану роботи Рівненського апеляційного господарського суду на 2013 рік надано методичну допомогу господарському суду Житомирської області з питань застосування законодавства за період 2011 – 2012 рр.;

у другому півріччі 2013 року надано методичну допомогу господарському суду Рівненської області з питань застосування законодавства за період роботи 2012 – 10 місяців 2013 року.

Окрім того, протягом звітного періоду з метою виявлення різної судової практики, обговорення проблемних та актуальних питань застосування норм матеріального та процесуального права в Рівненському апеляційному господарському суді проводилися семінар-наради за участю голів місцевих господарських судів округу.

Так, 18.09.2013 року була проведена семінар-нарада на тему: “Проблемні питання неоднакової практики застосування господарськими судами норм права”.

Предметом обговорення на семінар – нараді були проблемні питання, що виникають на практиці при застосуванні положень Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, в редакції Закону України № 2343-12 від 11.08.2013 року.

Також, обговорювалися проблемні питання в практиці вирішення спорів, пов’язаних із визнанням недійсними результатів аукціонів (прилюдних торгів), коли вони стосуються прав та обов’язків фізичних осіб.

25.11.2013 року відбувся семінар-нарада на теми: “Організація та проведення роботи з об’єктивного висвітлення в засобах масової інформації діяльності господарських судів та аналізу їх результатів” та “Участь найбільш досвідчених суддів (кураторів) апеляційної інстанції, що спеціалізуються на розгляді окремих категорій справ, у вирішенні спірних питань правозастосування”.

Відповідно до пункту 3.3 плану роботи суду та згідно затвердженого головою суду від 25.02.2013 року розкладу стажування суддів місцевих господарських судів, які входять до територіальної юрисдикції Рівненського апеляційного господарського суду з метою надання методичної допомоги проведено стажування суддів Волинської, Вінницької, Житомирської та Хмельницької областей.

За результатами стажування та співбесіди з суддями, підготовлено висновки про результати стажування, які направлені до місцевих господарських судів апеляційного округу.

Відповідно до затвердженого плану роботи Рівненського апеляційного господарського суду на 2013 рік Рівненським апеляційним господарським судом проведено вивчення та аналіз судової практики вирішення господарськими судами у 2011-2012 роках:

спорів пов’язаних із корпоративним управлінням та реалізацією корпоративних прав;

спорів пов’язаних із застосуванням законодавства про відповідальність за порушення грошових зобов’язань;

застосування господарськими судами апеляційного округу статті 376 ЦК України та узагальнення щодо застосування господарськими судами апеляційного округу законодавства про охорону навколишнього природного середовища.